ASSALAMUALAIKUM SAHABAT...

"Salam perkenalan dari ana...
Gadis kampung yang sederhana...
Sekadar ingin berkongsi cerita...
Menghibur hati merawat duka..."


I made this widget at MyFlashFetish.com.


Monday, February 28, 2011

TABUNG BULUHKU SAYANG..

Bismillahirrahmanirrahim..
Sewaktu kecil, aku paling suka menabung di dalam tabung buluh yang dibuat sendiri oleh abang.. untuk membeli yang sudah tersiap cantik di kedai, aku tidak mampu.. jadi,inilah inisiatif kami sebagai orang kampung yang memanfaatkan kemudahan alam semulajadi.. cewah!


Waktu itu,setiap daripada kami memiliki satu tabung buluh yang akan dilekatkan ke dinding rumah.. Oleh kerana pada waktu itu hanya kami tiga beradik yang sudah bersekolah, jadi terdapat tiga tabung buluh yang dilekatkan ke tiga penjuru yang berbeza.. tabung abang adalah yang paling besar memandangkan dia sendiri yang memilih buluh yang hendak dipotong.. dan di antara kami bertiga,abanglah yang paling banyak menabung kerana sifatnya yang sangat berjimat-cermat..


Abang kerap membawa bekal ke sekolah berbanding aku dan kakak.. apa pun dia tidak kisah asalkan ada makanan untuk dimakan pada waktu rehat.. malah, abang tidak kisah walaupun terpaksa berbekalkan nasi dengan hanya berkuahkan budu.. baginya, asalkan perutnya dapat diisi tanpa perlu mengeluarkan duit..


Pada suatu hari, ma mula merungut apabila banyak bahagian dinding yang rosak kerana dipaku untuk melekatkan tabung-tabung kami.. dengan terpaksa,aku menanggalkan tabungku dari dinding dan mencari lokasi baru untuk menyorok tabungku kerana bimbang syiling-syilingku akan diambil oleh kakak dan abang.. Bukannya apa.. sebagai langkah berjaga-jaga.. huhu..;-)


Tiba-tiba aku mendapat satu idea.. aku mula menarik hiasan kepala katilku dan cuba memuatkan tabung kesayanganku ke dalam lubang tersebut.. yes! muat.. aku tersenyum puas.. "Confirm orang lain tak jumpa ni.. hehe.." naluri keanak-anakanku bersuara nakal.. kemudian aku meneruskan aktiviti harianku seperti biasa dengan senang hati..


Petang itu entah kenapa terdetik keinginanku untuk menjenguk tabungku.. Masih selamat ke? agak-agak,orang lain tahu tak aku sorok tabung kat situ ye?Hatiku berteka-teki sendirian..


Penutup lubang yang berwarna keemasan itu kubuka dan kudekatkan mataku ke arah lubang yang gelap.. aku cuba menarik tabungku keluar menggunakan jari tetapi gagal.. "macam mana nak buat ni.." aku mula melilau-lilau di kawasan sekeliling untuk mencari seandainya ada alat yang boleh membantuku mengeluarkan tabung tersebut.. tetapi hampa..


"Dila..! kasut dah basuh belum? hari panas ni.." panggilan ma mengejutkanku.. aku melangkah malas menuju ke bilik air dengan jiwa yang sarat dengan kesedihan.. kenapalah begini nasibku.. air mataku mula menitis..


ketika sedang membasuh kasut, aku merintih sendirian.. bukan kerana mengenangkan tabung buluh yang tidak boleh dikeluarkan.. tapi kerana duit yang kusimpan di dalamnya.. baru beberapa hari yang lepas aku mengira syiling yang telah kukumpulkan.. RM2.20..jumlah yang cukup banyak bagiku pada waktu itu kerana aku hanya membawa 10 sen atau 20 sen sehari ke tadika.. fikiranku mula menerawang jauh.. aku mula membayang makanan-makanan sedap yang boleh kubeli dengan wang tersebut.. air kotak dutchlady.. biskut dalam botol.. arghh.. ruginya!


tetapi syukur pada Tuhan, tabungku berjaya dikeluarkan pada waktu malamnya dengan bantuan abang.. abang mengeluarkannya dengan menggunakan playar.. huhu.. time kasih abang..;-)1 comment: